background

A legjobb történeteket az élet írja, de a programokat Te!

Unod a munkád? Nem tudod mit kezdj az életeddel? Szeretnél jobb lábbal felkelni hétfőnként? Versenyképes fizetésre, és egy izgalmas szakmára vágysz? Ne oszlasd el a rózsaszín ködöt, létezik ilyen! Hagyd, hogy a munkád legyen a hobbid is.

Szegeden élsz és nem vagy elégedett az aktuális állásoddal? Nem kell a fővárosba költöznöd, hogy kiemelkedj a tömegből. Na, meg a pénz… Á, ugyan, az úgyse boldogít. Szóval, akár távmunkában is dolgozhatsz, amihez pusztán egy számítógépre lesz szükséged. Ha diákmunkát keresel, ami szellemileg is megmozgat, akkor is úszkálhatsz a munkalehetőségek tengerében. A lenti tippeket pedig az önéletrajzodba is simán beleírhatod, de csak az igazat! Na, nézzük!

#01010101

A szemüveges, szuperzseni matekmágus, aki simán meghackeli az CIA rendszerét, vagy a gép előtt kockuló a külvilágról nem tudó, pehelybajszos figura jut eszedbe az informatikus szó hallatán? Nyugi, minden szakmának megvannak a sztereotípiái, de nincs gond, ezek azért vannak, hogy felrúgjuk őket. Vagy mégsem? Kiderül!

Azért nem mindenki való erre a munkára sem, ahogy katona vagy irodalomtanár sem lehet mindenkiből. Nézzük meg, mik azok a készségek, amik, ha megvannak benned, akkor ne gondolkodj, hanem cselekedj! #programozóleszek

1) Logic is your superpower?

Akkor kapd fel a sztreccsruhád, a köpenyed és szabadítsd ki a benned lappangó, fogságba esett programozót! Manapság már tényleg nem szükséges matekzseninek lenned ehhez, viszont nem árt, ha vág az eszed és éles a logikád. A kódoláshoz, problémák megoldásához bizony fontos az, hogy logikusan gondolkozz, ami itt nem feltétlenül a mindennapokban használt józan paraszti észt jelenti. Nem véletlenül kell kitöltened egy felvételi tesztet, mielőtt programozni tanulnál, hiszen mint mondtam, nem mindenki való erre a feladatra. Ne csüggedj ebben az esetben sem, hiszen előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga helyét a munka világában is. Ha sikeresen túljutottál a teszten, egy új lehetőség ajtaja tárul ki, a többi csak rajtad múlik!

2) A jó pa… programozó holtig tanul!

Azt se tudod, hogy eszik vagy isszák a programnyelveket? Az nem gond, a nulláról is el lehet kezdeni és egészen az egyesig is eljuthatsz (ha erre elmosolyodtál, az már jó jel). Ha megvan benned a tudásvágy és nem várod el, hogy a sültgalamb a szádba repüljön, akkor nagyon jó helyen vagy. Ahhoz, hogy jó fejlesztő legyél, időt és energiát kell beleölnöd, ráadásul, ha megtanulsz tanulni, azt a továbbiakban is hasznosíthatod. A trendek, az elvárások, a releváns tudás folyamatosan változik, és otthon kell lenned az újdonságokban akkor is, ha kezdő programozó, akkor is, ha már senior vagy, ezt ne feledd. A szorgalom már nem ciki, elvárás!

3) Egységben az erő!

Ez nem lejárt szlogen, az extrovertált személyiségeket jobban díjazza a szakma, hiszen csomószor csapatban kell majd dolgoznod. Akarom mondani, csapatként! Sokkal eredményesebben működik egy közösség, ha kihasználják az egyének erősségeit és együtt gondolkodnak az adott problémán, projekten. Fontos, hogy képesek legyenek pozitív és negatív visszajelzéseket adni egymásnak, hogy gyümölcsöző legyen az együttműködés. Légy csapatjátékos, az eredmények majd magukért beszélnek. Felejtsük el, hogy az informatikusok szürke, magányos farkasok, ma már a farkasfalka a menő!

4) Kreativitás? Oh, igen!

Megint visszatérnek a híres nullák és egyesek, hiszen sokan azt gondolják, hogy a programozók ezeket dobálgatják egymás mellé naphosszat. Nos, nem kell Picassonak vagy Shakespeare-nek lenni, ha kódolgatni szeretnél, viszont azon felül, hogy egy alkalmazás használható, az igényekhez mérten izgalmasnak, menőnek és olykor nagggyon mainak kell lennie. Ráadásul a legütősebb ötletek mögött egy kreatív gondolatszikra áll. Szóval a világ nem fekete és fehér, és nem csak nullákból és egyesekből áll, nem igaz? Ja, és a web fejlesztésről még nem is beszéltünk!

Summa summarum, legfontosabb az, hogy szeress bele a szakmádba, és holtomiglan, holtodiglan.

Kedves leendő programozó, gondolj egy nagyot, lépj ki a komfortzónádból, légy kitartó és valósítsd meg az álmaid! Gyere, és tanulj velünk az alapoktól, legyél junior fejlesztő!

És ne feledd, a legjobb történeteket az élet írja, de a programokat Te!